Facebook en de kracht van storytelling

Voor de meeste mensen is Facebook haast niet meer weg te denken uit de dagelijkse routine. Via laptop en smartphone wordt een constante stroom van nieuwsberichten en advertenties naar de gebruikers doorgestuurd.

Mensen staan permanent in verbinding met hun netwerk en worden voortdurend getriggerd om zelf actief te blijven. Het online profiel is een verlengstuk van de eigen persoonlijkheid geworden en wordt ingezet om de meest uiteenlopende contacten te onderhouden. Niet alleen met vrienden, maar ook met merken.

De formule voor commercieel succes lijkt simpel. Bedrijven met goede content worden massaal gevolgd. Gebruikers hoeven daar maar één keer voor te klikken. Maar goede content ontstaat niet vanzelf. Het is vaak het resultaat van uitgebreide research en veel creativiteit.

Extreem gericht adverteren

Efficiënt gebruik van social media biedt bedrijven de kans om hun doelgroep persoonlijk te benaderen. Dat kan door de doelgroep perfect te targeten, of door klanten via mooie content aan de bedrijfspagina te binden. Fellows doet dit voor verschillende bedrijven en organisaties. Bijvoorbeeld voor CMS, de grootste internationale distributeur van Japanse motorfietsonderdelen.

 

“Zorg dat we 100.000 Facebookvolgers krijgen.”

Zo luidde de briefing ongeveer, toen we een jaar geleden een social media strategie voor CMS mochten uitstippelen. Het doel was om de internationale naamsbekendheid van het bedrijf te vergroten en meer conversie te realiseren. De Facebookpagina van CMS had op dat moment een kleine 500 volgers, binnen een jaar moesten dat er 100.000 zijn.

Na uitgebreid onderzoek naar de doelgroep ontwikkelden we een strategie om het online bereik en de efficiëntie van CMS optimaliseren. Sinds mei 2013 onderhouden we de Facebookpagina en verzorgen we de content. In mei 2014 is de Facebookpagina de gewenste 100.000 volgers gepasseerd.


Mooie verhalen & hoge conversie 

De content die we voor CMS op Facebook plaatsen wisselt van dag tot dag. De ene keer posten we een grappig plaatje, de andere keer een leuk weetje of een relevante vraag. Zo houden we CMS voortdurend top of mind bij de volgers. Maar dat is niet het enige dat we doen.

We werken voortdurend aan mooie verhalen. En die verhalen mogen best wat langer zijn dan een paar zinnetjes. We vertellen met veel plezier over liefhebbers die schitterende dingen maken. Dat vinden de volgers namelijk interessant, maar wij zelf net zo goed. En als er met onderdelen van CMS wordt gewerkt is het ook nog eens mooie branding. Dat is goed voor de groei van de pagina en nog beter voor de conversie van CMS.


Toekomst? 

Momenteel werken we aan verschillende Facebookpagina’s omtrent een aantal unieke restauratieprojecten. Zo is CMS onder meer bezig met het herstel van een legendarische racemotor, de Honda C71Z.

Met mooi beeldmateriaal en uitgebreide updates zorgen we ervoor dat de volgers betrokken blijven bij de ontwikkelingen. Verder duiken we in de geschiedenis van de C71Z, om duidelijk te maken waarom dit zo’n bijzonder project is. Hierbij wordt de hulp ingeschakeld van enkele Honda-kenners met een enorm netwerk, wat naast mooie verhalen ook weer de nodige exposure moet opleveren.

 De grote finale wordt het bezoek van de oorspronkelijke eigenaar van de C71Z, die vijftig jaar na het einde van zijn racecarrière uit Florida wordt overgevlogen naar Nederland.

Een prachtig verhaal voor de volgers van CMS, met betere klantbinding en hogere conversie als resultaat. Dat is de kracht van storytelling.